Pitanja i odgovori

Šta je ugljen-monoksid?

strelica

Ugljen-monoksid (CO) je toksičan gas bez boje i mirisa, čije udisanje može dovesti do fatalnih ishoda. Njegovo prisustvo u prostoriji nemoguće je osjetiti ljudskim čulima, a njegovo toksično dejstvo zasniva se na činjenici da onemogućava transport kiseonika u organizmu zbog čega najčešće dovodi do fatalnih ishoda. Stvara se pri nepotpunom sagorijevanju benzina, propana, prirodnog gasa, nafte i drva.

Kako dolazi do stvaranja ugljen-monoksida?

strelica

Ugljen-monoksid je proizvod nepotpunog sagorijevanja čvrstih, tečnih ili gasovitih goriva. Stvara se sagorijevanjem goriva koji sadrže ugljenik, ali bez dovoljno prisustva kiseonika, odnosno vazduha. Uređaji na prirodni gas, tečni petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugalj usljed nepravilnog rada ili nepravilne instalacije postaju proizvođači smrtonosnog ugljen-monoksida.

Koji su potencijalni izvori ugljen monoksida?

strelica

Uređaji na prirodni gas, tečni petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugalj usljed nepravilnog rada ili nepravilne instalacije postaju proizvođači smrtonosnog ugljen-monoksida.

Koji su simptomi trovanja ugljen-monoksidom?

strelica

Tipični simptomi trovanja ugljen-monoksidom su glavobolja, konfuznost, nesvjestica, oslabljeno prosuđivanje, kratkoća daha, prestanak disanja, bol u prsima, mučnina i povraćanje, brzi otkucaji srca, nizak krvni pritisak, konvulzija, koma, šok. Ukoliko do izlaganja ugljen-monoksidom prilikom spavanja ili usljed konzumiranja alkohola, najčešće nastupa smrt i prije pojava simptoma.

Koji nivo ugljen-monoskida je opasan po zdravlje?

strelica

Posljedice izloženosti ugljen-monoksidu zavise od koncentracije gasa u prostoriji, dužini izlaganja gasu i zdravstvenom stanju osobe. Koncentracija ugljen-monoksida se mjeri u milionitim dijelovima (ppm – parts per milion).

  • Izlaganje ugljen-monoksidu u koncentracijama od 1-70 ppm ne mora uzrokovati pojavu simptoma, iako određeni srčani bolesnici mogu osjetiti bolu prsima.
  • Ukoliko koncentracija ugljen-monoksida pređe 70 ppm, javljaju se simptomi poput glavobolje, mučnine i slabosti.
  • Koncentracija između 150 i 200 ppm dovodi do potpune dezorijentacije, nevjestice i smrti.

Kako pomoći osobi za koju sumnjam da je otrovana ugljen-monoksidom?

strelica

Primjetite li osobu za koju posumnjate da je otrovana ugljen-monoksidom odmah je izvedite na svjež vazduh, pozovite hitnu pomoć. U slučaju teškog trovanja, jedina efikasna medicinska pomoć je dugotrajno davanje 100% kiseonika na masku.

Kako spriječiti trovanje ugljen-monoksidom?

strelica
  • Postavite detektor za ugljen-monoksid na svakom spratu u kući. Jedini siguran način da detektujete ugljen-monoksid je da koristite sertifikovane uređaje kao što je Kidde brend iz naše ponude.
  • Redovno prozračujte prostorije poput kuhinja, kupatila, kotlovnica, garaža te sve prostorije gdje koristite uređaj za grijanje.
  • Instalaciju bojlera, peći i sličnih aparata prepustite profesionalcima.
  • Redovno servisirajte aparate koje rade na plin.
  • Nikada ne ostavljajte automobil da radi u zatvorenoj garaži. Nakon što izvezete automobil, ostavite garažna vrata otvorenim još nekoliko minuta kako bi se prostorija prozračila.

Da li mi je potreban CO dektektor?

strelica

CO detektor je neophodan svakom domaćinstvu sa uređajima na plin, prirodni gas, tečni petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugalj.

Kako instalirati CO detektor?

strelica

Postavite detektor najmanje 15 metara od uređaja koji bi mogao proizvoditi ugljen-monoksid. Detektor ne bi smio biti pokriven ili blokiran namještajem, zavjesama ili nekim drugim predmetima. Ne postavljajte uređaj u prostoriju pored prozora ili vrata.

Testirajte alarm za ugljen-monoksid jednom sedmičnom pritiskom na dugme za testiranje/resetovanje. Jednom mjesečno detektor prebrišite čistom i suhom krpom kako biste uklonili nakupljenu prašinu.

Kada treba da zamijenim detektor?

strelica

Preporučuje se da zamijenite svoj CO detektor u prosjeku na svakih 7 godina. Ukoliko posjedujete detektor sa integrisanom litijumskom baterijom, detektor zamijenite na svakih 10 godina.

Da li se CO detektor može prenositi?

strelica

Da. Budući da je CO detektor lagan i kompaktan uređaj, možete ga nositi sa sobom na putovanja. CO detektor se preporučuje da nosite sa sobom na putovanja, jer se iznenađujući broj nesrećnih slučajeva sa ugljen-monoksidom dešava upravo na putovanjima.

Šta raditi u slučaju da alarm prestane funkcionisati prije isteka garancije?

strelica

Ukoliko prilikom testiranja primjetite da alarm ne funkcioniše pravilno ili u slučaju da LED lapmica ukazuje na problem sa alarmom, obavezno kontaktirajte ovlaštenog prodavača detektora.

Da li Kidde detektori prepoznaju curenje plina izazvano kvarom na plinskoj boci ili instalacijama?

strelica

Da, Kidde detektori registruju kada dođe do curenje plina.